Wie kan de titel weerstaan? Eigenlijk heb ik dat al een tijdje gedaan, ik heb tenslotte drie kinderen en huiselijk zijn is geen woord dat ik in een miljoen jaar op mezelf zou toepassen. Maar Nigella Lawson is geen literair lichtgewicht, noch is ze een soort Engelse Martha Graham, met een houten lepel in de hand, die de hele dag risotto roert
Ze leest, en niet alleen kookboeken ze is zelfs een Bookerrechter geweest, heeft twee jonge kinderen en heeft zelfs als professionele kookschrijver een rijk leven buiten haar keuken. Bovendien geef ik echt om eten, en lees ik net zoveel kookboeken als ik graag een vers brood voor mijn gezin neerlegt.
Zoals Lawson zelf benadrukt, is haar idee van een huisgodin niet een hersenloze vrouw in de stijl van een Stepford Wife, vastgeketend aan de gootsteen, maar eerder iemand die haar gezin de meest intense vorm van comfort biedt. Het gaat over moederlijke warmte, over het voeden van je gezin, over het moment waarop je een zelfgemaakte cake uit de oven haalt - de metafoor van "Ik ben hier om voor je te zorgen" op de meest fundamentele manier.
Dus het is oké dat mijn oven behoorlijk, uh, vies is. Het is ook oké dat ik snel, gemakkelijk en zonder franje kook, en ik kan nog steeds 'nootmuskaatdampen in mijn kielzog achterlaten'. Hoe een huisgodin te zijn zit vol met gebakken goederen - voornamelijk desserts - het soort zoete, troostende dingen die uw familie en vrienden doen zwijmelen.
De recepten zijn ook, bijna zonder uitzondering, heel eenvoudig. Als je dit boek kunt lezen en geen bladwijzer kunt maken voor een groot aantal recepten om direct uit te proberen, ben je minder huiselijk dan ik. Dit zijn het soort smakeloze, heerlijke traktaties die je aan je normale geheime repertoire wilt toevoegen. Ze werken - zelfs als ze een baby vasthouden, vechtpartijen tussen broers en zussen opbreken en een boekrecensie typen. Ik stel me voor dat Lawson ze onder vergelijkbare omstandigheden heeft ontwikkeld of getest.
Het boek is opgedeeld in hoofdstukken over taarten, koekjes, taarten, puddingen, chocolade, recepten voor kinderen, Kerstmis, Brood en Gist, en voorraadkasten.
Elk recept bevat het relaxte en zeer leesbare proza waarvoor Lawson beroemd is geworden. Sommige van de recepten zijn heerlijk frivool. Anderen zijn het soort perfect praktische bakvormen dat je elke dag kunt doen, van een eenvoudige Madeira-cake die je voor elke gast of gelegenheid kunt maken tot de zeer gezonde Spinish, Ricotta en Bulgar Wheat Pie, of tal van verschillende manieren om te decoreren en te maken. gebruik van cupcakes.
Er worden vaak variaties voorgesteld, en het is erg leuk om Lawsons informatie te lezen, die vaak grenst aan het humoristische: “Sinds ik las dat brazil uts buitengewoon goed voor je zijn, omdat ze essentieel selenium bevatten, en dat je er waarschijnlijk drie per dag zou moeten hebben.
Dit is echt het meest perfecte boek voor de bakker van moeder of vader (ondanks de titel). Er is veel informatie tussen de hoofdstukken, en Lawson is altijd een plezier om te lezen. Ze laat zelfs haar fouten achter - bijvoorbeeld Flora's beroemde courgettetaart.
Als je pretenties hebt ten aanzien van bakken, voor familie, voor vrienden, voor de school of gewoon voor jezelf, dan zou je geen verleidelijker, aantrekkelijker en inspirerender boek kunnen vinden. Het is puur plezier om te lezen, en net zo prettig om als gids in de keuken te gebruiken. Mijn familie is je erg dankbaar. Mijn kippen niet.